niedziela, 7 lutego 2021

Zupa tajska z sandaczem

 Uwielbiam zupę tajską te smaki kojarzą mi się z latem z wakacjami , słońcem no i działa cudownie rozgrzewająco .

Dziś dodałam do niej ugotowanego sandacza ale można użyć każdej innej ryby .


Zupa tajska z sandaczem 

1 filet z sandacza

1 marchewka

biała część pora

żółte curry

3 ząbki czosnku

1 mała cebula

imbir w proszku

makaron ryżowy z czarnym sezamem

sezam

mleczko kokosowe ok 3 łyżki

pędy bambusa 1 łyżka

sól

bulion warzywny ok 1 litr

chilli

Filet z sandacza gotujemy na parze lub osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy na kawałki.

Marchewkę i pora kroimy w długie cienkie zapałki. Cebule i czosnek siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle . Po chwili dolewamy bulion warzywny .Zagotowujemy. Dodajemy pastę curry ,imbir i chilli. Dodajemy mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Makaron gotujemy ok 5 min. Odcedzamy. 

Nakładamy zupę dodajemy makaron ,kawałki ryby i posypujemy sezamem. 




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz