Dawno nie robiłam fasolki a szkoda przypomniałam sobie o jej dobrodziejstwie i wspaniałym smaku. Dziś w znanej wersji na ostro z przecierem pomidorowym i podsmażona kiełbasą .
Szybka fasolka po bretońsku
składniki
1 kg fasoli jaś
1 kg kiełbasy
3 ząbki czosnku
przyprawa do fasoli
olej
2 cebule
1 przecier pomidorowy
1 łyżka papryki słodkiej proszkowanej
1 łyżeczka papryki ostrej proszkowanej
liść laurowy 3 szt
Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimna wodą. Odstawiamy na 12 h co 6 godzin zmieniamy wodę. Fasole odcedzamy zalewamy świeżą wodą - gorąca ,dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Między czasie kroimy cebule i czosnek w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy. Dodajemy papryki w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy chwilę smażymy. Przekładamy do garnka z ugotowaną fasolę. Mieszamy. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy przyprawę do fasoli. Zagotowujemy.
wtorek, 19 kwietnia 2016
poniedziałek, 18 kwietnia 2016
Wiosenna zupa z jajkiem
Smaczna zupa dla całej rodziny z dużą ilością warzyw . Do tego świeże zdrowe jajeczko.
Wiosenna zupa z jajkiem
składniki
4 ziemniaki
2 marchewki żółte
2 marchewki pomarańczowe
1 kalafior
1 seler
3 jajka
1 udko
sól
czosnek 2 ząbki
1 szklanka zielonego groszku
1 szklanka śmietany 30 %
Do garnka z wodą ok 1,5 litra wkładamy umyte udko kurze. Gotujemy ok 15 min. Solimy do smaku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy i kroimy w małe różyczki. Marchewki obieramy jedne kroimy w plasterki drugie w kostkę. Seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Warzywa dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy groszek zielony. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę. Doprawiamy sola i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Jajka gotujemy obieramy i podajemy z zupą.
Wiosenna zupa z jajkiem
składniki
4 ziemniaki
2 marchewki żółte
2 marchewki pomarańczowe
1 kalafior
1 seler
3 jajka
1 udko
sól
czosnek 2 ząbki
1 szklanka zielonego groszku
1 szklanka śmietany 30 %
Do garnka z wodą ok 1,5 litra wkładamy umyte udko kurze. Gotujemy ok 15 min. Solimy do smaku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy i kroimy w małe różyczki. Marchewki obieramy jedne kroimy w plasterki drugie w kostkę. Seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Warzywa dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy groszek zielony. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę. Doprawiamy sola i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Jajka gotujemy obieramy i podajemy z zupą.
niedziela, 17 kwietnia 2016
Bieszczadzka tortilla z kaszanką i warzywami
Coś domowego innego, dlaczego nie . Wykorzystałam placki chlebowe , ciut grubsze od tortilli do tego swojska kaszanka i dużo warzyw , smakuje wyśmienicie.
Bieszczadzka tortilla z kaszanką i warzywami
składniki
2 placki chlebowe lub tortilla
2 szt kaszanki
ogórek korniszon 2 szt
1/2 zielonego ogórka
1 pomidor
1 cebula czerwona
garść miksu sałaty
musztarda
Placki kładziemy na suchej gorącej patelni. Kaszankę wyciągamy z osłonki i kroimy w plasterki. Na jednej połowie placka układamy kaszankę zmniejszamy ogień i czekamy aż się podgrzeje. Ściągamy z patelni drugą polówkę smarujemy musztardą. Ogórka i pomidora kroimy w plasterki układamy na kaszance. Korniszony kroimy w słupki wraz z sałata dodajemy do placków. Zamykamy placek i podajemy na ciepło.
Bieszczadzka tortilla z kaszanką i warzywami
składniki
2 placki chlebowe lub tortilla
2 szt kaszanki
ogórek korniszon 2 szt
1/2 zielonego ogórka
1 pomidor
1 cebula czerwona
garść miksu sałaty
musztarda
Placki kładziemy na suchej gorącej patelni. Kaszankę wyciągamy z osłonki i kroimy w plasterki. Na jednej połowie placka układamy kaszankę zmniejszamy ogień i czekamy aż się podgrzeje. Ściągamy z patelni drugą polówkę smarujemy musztardą. Ogórka i pomidora kroimy w plasterki układamy na kaszance. Korniszony kroimy w słupki wraz z sałata dodajemy do placków. Zamykamy placek i podajemy na ciepło.
sobota, 16 kwietnia 2016
Jajecznica z razowymi grzankami i kiełbasą drobiową na sałacie
Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i
minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m.
in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników
mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i
jodu (1). Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.
Jajecznica z razowymi grzankami i kiełbasą drobiową na sałacie
składniki
1/2 bułki razowej
3 jajka
10 dag kiełbasy drobiowej
1/2 cebuli czerwonej
sól
1 garść miksu sałaty
pomidor
masło klarowane 1 łyżeczka
Bułkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Cebule czerwona obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do grzanek. Smażymy chwile i dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Jajka rozbijamy i mieszamy z solą do smaku. Mieszankę wlewamy na patelnie. Mieszamy chwilę . Na talerz wykładamy sałatę na nią kładziemy jajecznicę , ozdabiamy pomidorem.
Jajecznica z razowymi grzankami i kiełbasą drobiową na sałacie
składniki
1/2 bułki razowej
3 jajka
10 dag kiełbasy drobiowej
1/2 cebuli czerwonej
sól
1 garść miksu sałaty
pomidor
masło klarowane 1 łyżeczka
Bułkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Cebule czerwona obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do grzanek. Smażymy chwile i dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Jajka rozbijamy i mieszamy z solą do smaku. Mieszankę wlewamy na patelnie. Mieszamy chwilę . Na talerz wykładamy sałatę na nią kładziemy jajecznicę , ozdabiamy pomidorem.
piątek, 15 kwietnia 2016
Kasza jęczmienna z mięsem drobiowym i zieloną cebulką .
Smaczny zdrowy i bardzo syty obiadek z kaszy jęczmiennej i delikatnego mięsa z udek kurczaka .
Do tego duża ilość zielonej cebulki.
Kasza jęczmienna z mięsem drobiowym i zieloną cebulką .
składniki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
sól
pieprz
czosnek ok 3 ząbki
2 szklanki bulionu warzywnego
4 udka kurczaka
2łyżkimasła klarowanego
Udka kurczaka myjemy osuszamy i ściągamy skórę. Oddzielamy mięso od kości kroimy na mniejsze kawałki.
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek dodajemy posolone mięso kurczaka. smażymy na złoto. Wsypujemy kaszę .Mieszamy. Dolewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy kasza będzie napęczniała wlewamy śmietanę . Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Szczypior siekamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy podajemy.
Do tego duża ilość zielonej cebulki.
Kasza jęczmienna z mięsem drobiowym i zieloną cebulką .
składniki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
sól
pieprz
czosnek ok 3 ząbki
2 szklanki bulionu warzywnego
4 udka kurczaka
2łyżkimasła klarowanego
Udka kurczaka myjemy osuszamy i ściągamy skórę. Oddzielamy mięso od kości kroimy na mniejsze kawałki.
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek dodajemy posolone mięso kurczaka. smażymy na złoto. Wsypujemy kaszę .Mieszamy. Dolewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy kasza będzie napęczniała wlewamy śmietanę . Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Szczypior siekamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy podajemy.
środa, 13 kwietnia 2016
Placki chlebowe z łososiem
Próba włoskich placków chlebowych -Piada Sfogliata - przypomina tortille ale jest bardziej delikatny.
Pierwsza próba lekka zdrowa wiosenna , placek z wędzonym łososiem i dużą ilością warzyw.
Do syta , zdrowo i smacznie .
Placki chlebowe z łososiem
składniki
placki chlebowe lub tortilla 1 opakowanie
1 opakowanie łososia wędzonego na zimno
sos pomidorowy do pizzy ok 3 łyżki
1 garść mixu sałat
koperek
ogórek zielony
1 pomidor
2 plastry sera koziego
koperek
Na teflonową patelnie mocno rozgrzaną kładziemy placek. Czekamy chwile aż, placuszek będzie ciepły. Nakładamy łyżka sos pomidorowy i plasterki sera i ściągamy placek na talerz . Ogórka myjemy kroimy w plasterki, układamy na drugiej połówce placka, na niego kładziemy rybę , posypujemy posiekanym koperkiem. Dodajemy sałatę i plasterki pomidora , nakrywamy delikatnie .
Pierwsza próba lekka zdrowa wiosenna , placek z wędzonym łososiem i dużą ilością warzyw.
Do syta , zdrowo i smacznie .
Placki chlebowe z łososiem
składniki
placki chlebowe lub tortilla 1 opakowanie
1 opakowanie łososia wędzonego na zimno
sos pomidorowy do pizzy ok 3 łyżki
1 garść mixu sałat
koperek
ogórek zielony
1 pomidor
2 plastry sera koziego
koperek
Na teflonową patelnie mocno rozgrzaną kładziemy placek. Czekamy chwile aż, placuszek będzie ciepły. Nakładamy łyżka sos pomidorowy i plasterki sera i ściągamy placek na talerz . Ogórka myjemy kroimy w plasterki, układamy na drugiej połówce placka, na niego kładziemy rybę , posypujemy posiekanym koperkiem. Dodajemy sałatę i plasterki pomidora , nakrywamy delikatnie .
wtorek, 12 kwietnia 2016
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym
Pomysł na fajny obiadek, kolorowy zdrowy . Sosik pasuje do ziemniaków jak i do ryżu. Smakuje także z świeżym pieczywkiem.
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym
składniki
4 udka
2 marchewki żółte
2 marchewki
1/3 selera
1 pietruszka
1 por
1 szklanka groszku zielonego mrożonego
1 szklanka śmietany 30 %
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku'
1 cebula
Z udek kurczaka ściągamy skórę. Oddzielamy mięso od kości . Na patelni rozgrzewamy masło.Podsmażamy czosnek - posiekany i pokrojoną cebulę. Dodajemy posolone mięso. Smażymy na złoto. Podlewamy woda ok 1 szklanka. Dusimy ok 10 min. Po tym czasie. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew żółtą, pokrojoną w kostkę marchewkę , pietruszkę i seler. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Dodajemy groszek. Gotujemy ok 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy śmietanę. Gotujemy w celu redukcji sosu.
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym
składniki
4 udka
2 marchewki żółte
2 marchewki
1/3 selera
1 pietruszka
1 por
1 szklanka groszku zielonego mrożonego
1 szklanka śmietany 30 %
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku'
1 cebula
Z udek kurczaka ściągamy skórę. Oddzielamy mięso od kości . Na patelni rozgrzewamy masło.Podsmażamy czosnek - posiekany i pokrojoną cebulę. Dodajemy posolone mięso. Smażymy na złoto. Podlewamy woda ok 1 szklanka. Dusimy ok 10 min. Po tym czasie. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew żółtą, pokrojoną w kostkę marchewkę , pietruszkę i seler. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Dodajemy groszek. Gotujemy ok 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy śmietanę. Gotujemy w celu redukcji sosu.
poniedziałek, 11 kwietnia 2016
Omlet z jabłkiem cynamonem i owocami goji
Pomysł na smaczne śniadanko . Omlet z plasterkami jabłka do tego odrobina cynamonu , owoce goji i troszkę nasion chia. Smacznie i dla całej rodziny.
Omlet z jabłkiem cynamonem i owocami goji
składniki
'3 jajka
1 jabłko
cukier do samku
cynamon do smaku
1 łyżka owoców goji
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka mąki
Jajka myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy. Rozbijamy do miski i mieszamy widelcem., Słodzimy do smaku. Dodajemy łyżeczkę mąki i dalej mieszamy na lekką pianę. Na patelnie dajemy masło klarowane nagrzewamy. Wlewamy jajka. Jabłko obieramy kroimy w plasterki , plasterki układamy na jajku. Posypujemy owocami goji i nasionami chia. Obracamy omlet .Po kilku sekundach wykładamy na talerz. Posypujemy cynamonem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)