wtorek, 24 kwietnia 2018

Sałatka z pora białej fasoli i surimi

Kolorowa fajna sałatka z pora. Do tego biała fasola i surimi. Dla koloru pomidorek malinowy a dla smaku jajko.

Sałatka z pora białej fasoli i surimi 

składniki

1 por
3 jajka
5 paluszków surimi
1 pomidor malinowy
1/2 puszki białej fasoli
2 łyżki majonezu
sól

Por kroimy w plasterki cieniutkie solimy lekko odstawiamy.  Jajka gotujemy na twardo zimne obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy z zalewy. Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę. Paluszki surimi kroimy w plasterki. Składniki mieszamy z soba . dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy.





poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Sałatka ziemniaczano ogórkowa

Prosta sałatka ziemniaczana z dodatkiem dwóch rodzajów ogórków do tego jajka i trochę majonezu :)


Sałatka ziemniaczano ogórkowa 

składniki
ziemniaki ok 5 szt
ogórek konserwowy 4 szt
ogórek gruntowy  3 szt
6 jajek
sól
majonez
2 cebule
natka pietruszki
Ziemniaki gotujemy zimne kroimy w drobna kosteczkę. Cebulę siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę .  Ogórki gruntowe obieramy i także kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Zimne kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą dodajemy majonez. Solimy dodajemy posiekana natkę  i doprawiamy pieprzem do smaku.





Sałatka z pęczaku z krewetkami i wiosennym ogórkiem

Sałatka pachnąca świeżutkim ogórkiem gruntowym z nutką czosnku. Do tego zdrowy pęczak i krewetki . Nie ma nic lepszego :)

Sałatka z pęczaku z krewetkami i wiosennym ogórkiem 

składniki
1 woreczek pęczaku
1 opakowanie krewetek w zalewie
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
koperek
 pietruszka
sól
3 ogórki gruntowe
Pęczak gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Do oleju dajemy sól posiekaną pietruszkę i koperek. Mieszamy . Do pęczaku dodajemy krewetki , olej z czosnkiem i ziołami. Mieszamy lekko. Dodajemy pokrojone w kosteczkę i obrane ze skórki ogórki. Jeszcze raz mieszamy i doprawiamy sola do smaku.





czwartek, 19 kwietnia 2018

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonymi migdałami

Kolejne pesto z czosnku niedźwiedziego tym razem z prażonymi migdaliłam. Wspaniałe na tosty do makaronów czy jako dip do warzyw grillowanych i świeżych .

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonymi  migdałami 

składniki

czosnek niedźwiedzi
ok 40 dag liści
1 szklanka migdałów obranych
2 ząbki czosnku
oliwa
sól

Liście czosnku myjemy i osuszamy. Migdały prażymy na suchej patelni. Zimne miksujemy z czosnkiem. Dodajemy troszkę oliwy. Blendujemy dodając liście czosnku.  Gotowe pesto solimy do smaku. Przekładamy do słoiczków trzymamy  w lodówce.







wtorek, 17 kwietnia 2018

Tagiatelle z krewetkami i młodym szpinakiem

Szybkie danie z patelni. Młode liście szpinaku , krewetki i sos chili słodki . Do tego makaron z dodatkiem szpinaku. smaczne szybkie poleca się na obiad.

Tagiatelle z krewetkami i młodym szpinakiem

składniki
makaron tagiatelle ze szpinakiem
opakowanie krewetek
liście szpinaku
sos chilli słodki
olej
 czosnek 1 ząbek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy. Na patelni na oleju podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i liście szpinaku. Chwilunie smażymy ,dodajemy makaron mieszamy. Po chwili dodajemy sos chili słodki. Mieszamy. Podajemy na ciepło .





Sałatka selerowa z orzechami włoskimi

Smaczna sałatka imieninowa :)  z selera konserwowego , orzechów włoskich i winogrona . Do tego kawałki sera żółtego.

Sałatka selerowa z orzechami włoskimi

składniki
1 słoik litrowy selera konserwowego
1 szklanka orzechów włoskich
20 dag czerwonego winogrona
25 dag sera żółtego w kawałku 
majonez

Seler dobrze odciskamy. Winogrono myjemy i kroimy kulki na pół . Orzechy prażymy na patelni. Zimne dodajemy do sałatki. Ser żółty kroimy w kosteczkę . Składniki mieszamy z sobą . Dodajemy majonez. Jeszcze raz mieszamy.





Czosnek niedźwiedzi do słoika

Warto wykorzystać krótki sezon na czosnek niedźwiedzi. Nazbierać ładne młode listki w słoneczny dzień i zrobić z nich pesto zamknięte w słoiku. Taki czosnek możemy użyć do kanapek , sałatek,makaronów. Przechowujemy je w lodówce.

Czosnek niedźwiedzi do słoika 

składniki
czosnek niedźwiedzi
sól do smaku
1 -2 ząbki czosnku  zwykłego
olej rzepakowy

Liście  czosnku  myjemy osuszamy . Czosnek obieramy miksujemy . dodajemy liście czosnku niedźwiedziego odrobinę soli i 2 łyżki oleju. Blendujemy na miazgę dodając resztę  liści i dodając według uznania olej. Kosztujemy dosalamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików na wierzch wlewamy odrobinę oleju. Zamykamy.





Sałatka z białej fasoli i czosnku niedźwiedziego

Sezon na czosnek niedźwiedzi otwarty. Pyszny młodziutki , aromatyczny i bardzo zdrowy. Dziś użyty pokrojony na świeżo i dodany do sałatki.

Sałatka z białej fasoli i czosnku niedźwiedziego 

składniki
1 puszka białej fasoli
6 paluszków surimi
czosnek niedźwiedzi
musztarda francuska
1 awokado
oliwa

Paluszki kroimy w kostkę . Fasolę odcedzamy z zalewy. Czosnek myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Awokado obieramy usuwamy pestkę , kroimy w kostkę. Składniki mieszamy , dodajemy odrobinę oleju i musztardę francuską. Mieszamy chłodzimy.