niedziela, 2 grudnia 2012

Ryż z sosem pomidorowym i pieczarkami

Lekkie dietetyczne danie ,smaczne i aromatyczne .
Do zrobienia sosu użyłam pomidorów z puszki Podravka i ryżu tej samej firmy .

Ryż z sosem pomidorowym i pieczarkami 


składniki

    1 woreczek ryżu Parboiled z dzikim Podravka
    25 dag pieczarek
    1 cebula,
    1 szt pomidory z puszki Podravka
    1 ząbek czosnku
    tymianek,
     uniwersalna przyprawa
    cukier,
    pieprz biały
    2 łyżki masła lub 1 łyżeczka oleju

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . PO ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Na patelni na maśle podsmażamy pokrojone pieczarki i cebule . Gdy pieczarki są podsmażone dodajemy do nich zmiksowane pomidory z puszki. Mieszamy zagotowujemy . doprawiamy przyprawą uniwersalną ,cukrem i pieprzem do smaku . Gotujemy . dodajemy tymianek i wyciśnięty czosnek . Pod koniec dodajemy jeszcze odrobinę masła do zagęszczenia. Podajemy z ryżem .


1 komentarz: