środa, 6 stycznia 2021

Gulasz z pęczakiem i ogórkiem kiszonym

 Prosty szybki i zdrowy obiad . Pęczak i ogórek kiszony wspaniale pasuje do gulaszu . Użyłam mięsa z karkówki dodałam cebulę , czosnek i pieczarki, wyszedł wybitny .


Gulasz z pęczakiem i ogórkiem kiszonym 

składniki

1 kg karkówki

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

przyprawa do mięsa 

majeranek

pieprz

sól

pęczak

ogórek kiszony 

olej 

pieczarki ok 20 dag

liść laurowy 

2 pomidory

1 marchewka

Mięso karkówkę kroimy w kostkę , ja odcinam białe ścięgna . Takie mięso przekładam do miski dodaję do niego przyprawę do mięsa , posiekana cebulę i czosnek. Odstawiam na ok 2 godziny do lodówki. Następnie smażę je na ok 3 łyżkach oleju . Kiedy mięsko się pozamyka podlewam je ok 1 litrem wody. Dodaję liść laurowy i dusze na małym ogniu. Dodajemy kawałki pomidora i pokrojona marchewkę . Kiedy mięso robi się miękki dodaję pokrojone pieczarki. Doprawiam solą pieprzem i majerankiem.Na koniec dojdę łyżkę mąki wymieszaną w śmietanie 30 % . Zagotowuję . Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz