Prosty szybki i zdrowy obiad . Pęczak i ogórek kiszony wspaniale pasuje do gulaszu . Użyłam mięsa z karkówki dodałam cebulę , czosnek i pieczarki, wyszedł wybitny .
Gulasz z pęczakiem i ogórkiem kiszonym
składniki
1 kg karkówki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa
majeranek
pieprz
sól
pęczak
ogórek kiszony
olej
pieczarki ok 20 dag
liść laurowy
2 pomidory
1 marchewka
Mięso karkówkę kroimy w kostkę , ja odcinam białe ścięgna . Takie mięso przekładam do miski dodaję do niego przyprawę do mięsa , posiekana cebulę i czosnek. Odstawiam na ok 2 godziny do lodówki. Następnie smażę je na ok 3 łyżkach oleju . Kiedy mięsko się pozamyka podlewam je ok 1 litrem wody. Dodaję liść laurowy i dusze na małym ogniu. Dodajemy kawałki pomidora i pokrojona marchewkę . Kiedy mięso robi się miękki dodaję pokrojone pieczarki. Doprawiam solą pieprzem i majerankiem.Na koniec dojdę łyżkę mąki wymieszaną w śmietanie 30 % . Zagotowuję . Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz