wtorek, 24 lipca 2018

Sałatka z ogórków małosolnych i krewetek

Połączenie moich ulubionych składników.  Kolorowa letnia sałatka na każda okazję .

Sałatka z ogórków małosolnych i krewetek 

składniki
2 pomidory
5 małych ogórków małosolnych
1 opakowanie krewetek w oleju czosnkowym
1 pęczek natki pietruszki
2 mozzarelle

Mozzarelle kroimy w kostkę . Pomidory myjemy i także kroimy w kosteczkę . Ogórki kroimy w plasterki. Dodajemy krewetki wraz z olejem czosnkowym. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i chłodzimy. Podajemy z pieczywem .





wtorek, 3 lipca 2018

Delikatna szarlotka

Smaczna delikatna szarlotka . Wspaniała na ciepło z cukrem pudrem i lodami .



 Delikatna szarlotka

składniki
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru 
  • kruszonka ok   1/2 kostki ,masła, mąka ,cukier   
Jabłka obieramy kroimy w plasterki podsmażamy z cukrem i cynamonem . Masło miksujemy z cukrem na puszysta masę .Dodajemy całe jaka dalej miksujemy.Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy .Dajemy na blaszkę podpiekamy na lekko złoty kolor. Wyciągamy z piekarnika ciasto  nakładamy jabłka. Robimy kruszonkę . Mieszamy rękami masło zimne z mąką i cukrem.  Robimy z ciasta jakby grudki. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do piekarnika jeszcze na pok 30 min w 170 stopni. 





 

poniedziałek, 2 lipca 2018

Rukola z krewetkami i żółtym pomidorem .

Sałata z rukolą która ma pyszny orzechowy smak. Do tego wyjątkowe słodkie żółte pomidory .
Wszystko polane czosnkowa oliwą . Szybkie smaczne .

Rukola z krewetkami i żółtym pomidorem . 

1 opakowanie krewetek w oleju czosnkowym
1 opakowanie rukoli
2 żółte pomidory
3 jajka
Rukole myjemy osuszamy dajemy do miski . Pomidory kroimy w kostkę . Jajka gotujemy na twardo zimne obieramy i kroimy na ćwiartki. Krewetki wraz z olejem dodajemy do sałaty. Lekko mieszamy i solimy do smaku.
Chłodzimy ,



Sałata z mozzarella i pieczarkami

Mix sałat w połączeniu z marynowanymi pieczarkami , mozzarellą i żółtym pomidorem . Do tego krązki czerwonej cebuli.

Sałata z mozzarella i pieczarkami 

mix sałat
1 czerwona cebula
pół szklanki marynowanych pieczarek
2 żółte pomidory
olej
sok z połówki cytryny
sól
cukier
2 ząbki czosnku

Mix sałat myjemy osuszamy . Dodajemy pokrojona mozzarelle. Mieszamy .Pieczarki odcedzamy dodajemy do sałat. Cebule kroimy w piórka. Mieszamy. Kilka łyżek oleju mieszamy z wyciśniętym czosnkiem solą do smaku i cukrem. Sos dodajemy do sałaty. Mieszamy , podajemy.






poniedziałek, 11 czerwca 2018

Sałatka jajeczna z młodym bobem

Wykorzystajmy jeszcze świeży młodziutki bób . Tym razem dodałam go do sałatki. Zyskała dużo witamin i, minerałów czyli zdrowotności

Sałatka jajeczna z młodym bobem 

składniki

20 dag bobu młodego
4 jajka
1/2 ogórka zielonego
6 rzodkiewek
2 łyżki majonezu
sól do smaku

Młody bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli . Odcedzamy zimny obieramy z łupinek. Jajka gotujemy na twardo zimne obieramy i kroimy w kostkę . Rzodkiewki myjemy odcinamy końce i kroimy w kosteczkę. Ogórka myjemy nie obieramy kroimy w kostkę. Składniki łączymy z sobą dodajemy majonez i solimy do smaku.





środa, 6 czerwca 2018

Kluski z dziurką z truskawkami

Smaczne domowe kluski z dziurką do tego pachnące wiosną truskawki . Wszystko lekko posypane cukrem . Wspaniały obiadek w słoneczny dzień .

Kluski z dziurką z truskawkami 

składniki

1kg ziemniaków
sól
2 jajka
mąka pszenna
truskawki
cukier
1/2 cytryny

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić . Podusić . Do zimnych poduszonych ziemniaków dodać 2 jajka i mąkę pszenną ok 1/4 ilości ziemniaków . Wyrobić ciasto. Obtoczyć w mące. Rwać po kawałku robić kulki i dziurki . Wrzucamy kluski na wrzątek gotujemy do wypłynięcia. Truskawki myjemy kroimy posypujemy cukrem i kropimy cytryna . Mieszamy. Kluski łowimy łyżką cedzakową . Układamy na talerz i polewamy truskawkami.






Młody bób na krótko

Sezon na bób trwa krótko dlatego warto go wykorzystać . Najlepiej smakuje ugotowany z dodatkiem warzyw i czosnku. Tak właśnie na krótko.
Warzywo to jest niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Posiada dużo białka, magnezu , żelaza cynku i kwasu foliowego.
Odkwasza także nasz organizm. Obecność błonnika w bobie sprawia, że jedzenie tego warzywa zapewnia uczucie sytości na długo, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

 Młody bób na krótko

składniki
1 kg młodego bobu
szczypior
2 liście selera
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
przyprawa warzywna suszona
sól

Bób myjemy dajemy do garnka zalewamy wodą. Solimy dodajemy, suszone warzywa , przekrojone ząbki czosnku nie trzeba go obierać . Liście selera i szczypior. Gotujemy do miękkości. 
Odcedzamy dodajemy łyżkę masła i podajemy.



Sałatka rzodkiewkowa

Prosta bardzo smaczna letnia sałatka. Składa się z dwóch składników . Pasuje o każdej porze dnia :)

Sałatka rzodkiewkowa

składniki
3 wiązki rzodkiewki
10 jajek
majonez
szczypior
sól i pieprz do smaku

Rzodkiewki myjemy odcinamy końce i kroimy w kosteczkę . Jajka gotujemy na twardo . Zimne obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i kroimy. Składniki mieszamy z sobą solimy do smaku dodajemy majonez i wszystko razem mieszamy. Chłodzimy i podajemy.