czwartek, 3 stycznia 2013

Sałatka tarta z ogórkami i papryką

 
Smaczna wyrazista sałatka do obiadku .

Sałatka tarta z ogórkami i papryką 


składniki
  
½ głowy kapusty białej
1 zielony ogórek
1 papryka żółta
1 cebula biała
sól, pieprz do smaku
majonez ok 3 łyżki
śmietana ok 3 łyżki
chrzan 1 łyżeczka
 
Kapustę białą myjemy osuszamy usuwamy brzydkie liście i ścieramy na tarce duże oczka .
Białą cebule obieramy i siekamy drobno. Paprykę żółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kosteczkę .Ogórka zielonego myjemy nie obieramy i ścieramy na tarce duże oczka . Składniki mieszamy z sobą . Doprawiamy sola i pieprzem . Majonez mieszamy z chrzanem i śmietana . Taki sos dodajemy do sałatki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 



Sałatka śledziowa z fasola i pomidorem .

 
Szybka sałatka pasuje na kolacje i imprezę .


Sałatka śledziowa z fasola i pomidorem .

składniki

½ puszki fasoli czerwonej
3 filety śledziowe z oleju
pomidor 2 szt
cebula 1 szt
pieczarki marynowane ok 9 szt
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu
sól,pieprz do smaku

Śledzie odcedzamy dobrze z oleju i kroimy bardzo drobno w kosteczkę . Cebulę także drobno siekamy. Fasolę czerwona odcedzamy na sicie dodajemy do śledzia i cebuli. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę . Pieczarki odcedzamy i kroimy w kosteczkę . Sałatkę mieszamy doprawiamy solą i pieprzem . Dodajemy majonez wymieszamy z jogurtem lub śmietaną . Wstawiamy do lodówki.


Ala pleśniaczek z jabłkami .

Jest to rodzaj pleśniaka dla ludzi którzy nie lubią ciast kakaowych .

Ala pleśniaczek  z jabłkami .

składniki


3 szkl mąki
4 jajka
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
½ szkl cukru
1 kostka margaryny
1 słoik dżemu jabłkowego
4 jabłka 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę .Dodajemy cukier , cukier waniliowy i 4 żółtka. Mieszamy dodajemy śmietanę , urabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części . Jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blaszkę. Pozostałe wstawiamy do lodówki .Dziurkujemy widelcem i smarujemy dżemem jabłkowym .Podpiekamy ok 15 min . Jabłka obieramy kroimy w kawałki i układamy na podpieczonym cieście. Wyciągamy z lodówki drugą część ciasta robimy z niej kulki jak pyzy rozpłaszczamy ręką i układamy na jabłkach. Białka ubijamy z odrobiną soli i łyżką cukru . Pianę wlewamy na ciasto . Ostaniom część ciasta ścieramy na tarce duże oczka na pianę . Wstawiamy do piekarnika na ok 50 min . Po tym czasie wyciągamy studzimy i posypujemy cukrem pudrem .




środa, 2 stycznia 2013

Sałatka śniadaniowa z twarożkiem

Nie ma jak porządne zdrowe śniadanko na początek cudownego dnia.

Składniki
sałata ½ głowy
twarożek w kostce ok ½ szt
por biała część ok ½ szt
papryka marynowana ok 5 kawałków
majonez 1 łyżka
ketchup 1 łyżka
jogurt naturalny 1 łyżka
ogórek zielony
Sałatę myjemy rwiemy na kawałki i osuszamy . Układamy na talerzach . Por myjemy i kroimy w cienkie plasterki .Ser twarogowy kruszymy na sałatę . Dodajemy pokrojony por. Paprykę odcedzamy i kroimy w paseczki dodajemy do sałatki. Dodajemy pokrojonego ogórka .Robimy sos. Jogurt majonez i ketchup mieszamy razem i polewamy nim sałatkę . Całość lekko solimy .




Pasta kanapkowa z czerwonej i białej fasoli.

Nie ma jak zdrowa pyszna pasta . Fantastyczny pomysł na śniadanie czy kolację . Smarujemy nią tosty ,grzanki,pieczywo chrupkie czy świeże bułeczki.
Do jej zrobienia użyłam zdrowy prawdziwy olej rzepakowy Zielony Nurt.

Pasta kanapkowa z czerwonej i białej fasoli.


składniki

1 puszka biała fasola
1 puszka czerwona fasola
1 łyżka olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki ketchupu
1 łyżka majonezu
sól,pieprz do smaku 

Białą i czerwoną fasole odcedzamy na sicie z zalewy . Miksujemy na gładką masę blenderem. Dodajemy wyciśnięty czosnek . Dodajemy ketchup,olej i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jeszcze raz wszystko miksujemy . Chłodzimy w lodówce i podajemy do pieczywa.



wtorek, 1 stycznia 2013

Kasza jaglana z twarożkiem i sadzonym

Lekki obiadek -Kasza jaglana z twarożkiem i sadzonym

Kasza jaglana z twarożkiem i sadzonym

składniki

    1 szklanka kaszy jaglanej KUPIEC
    1 łyżka zioła prowansalskie
    1 kostka twaróg,
    Sól morska- MŁYNEK,
    3 szt jajko,
    1/2 szt cebuli,
    1 łyżka masła,
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
Kasze jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu odstawiamy ,mieszamy. Studzimy. Masło rozpuszczamy i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę za zło. Dodajemy do kaszy -mieszamy. Jajko wbijamy na patelnie i smażymy ,doprawiamy solą. Twaróg półtłusty kruszymy i solimy . Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Na talerz wykładamy ciepła kasze posypujemy twarogiem i nakąłdamy usmażone jajko. Podajemy.





Pasta kanapkowa z Jaśka

Zdrowa i smaczna pasta kanapkowa zrobiona z fasoli typu Jaś .Polecam na śniadanko.

Pasta kanapkowa  z Jaśka

składniki

    1 szklanka fasoli Jaś,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    Sól,
    pieprz biały
    3 ząbki czosnku
    2 małe  łyżeczki soku z cytryny,
  uniwersalna przyprawa

Fasolę dużą Jaś moczymy w wodzie całą noc. Na drugi dzień odlewamy wodę płuczemy fasole i gotujemy ją do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Gdy fasola jest miękka odcedzamy ja i studzimy. Miksujemy z dodatkiem wyciśniętego czosnku,soli,pieprzu i oliwy z oliwek. Na koniec doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny  i jeszcze raz miksujemy. Podajemy do kanapek



Sałatka z szpinaku i karpia

Taką sałatkę robimy kiedy zostanie na np rybka z obiadu lu świąt .

Sałatka z szpinaku i karpia

składniki

    1 garść szpinaku,
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki olej rzepakowy,
    1/2 opakowania kiełek rzodkiewki
    sól ziołowa ,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    2 kawałki karpia smażonego

Liście szpinaku myjemy osuszamy i układamy na talerzach. Kawałki upieczonego karpia rwiemy na małe cząstki. Wyciągamy wszystkie ości. Czyste kawałki układamy na szpinaku . Dodajemy kiełki rzodkiewki. Cała sałatkę doprawiamy solą ziołową ,pieprzem kolorowym grubo mielonym. Polewamy olejem rzepakowym i octem balsamicznym.